Ajándékozók

V-né P. Judit – /az Ünnepelt lánya/

Éles Pista /Művész Urat/ – aki iskolatársam volt valaha – azzal kerestem meg, hogy vállalna-e egy különleges feladatot édesapám születésnapján, ahol ő lenne a meglepetés-vendég.
Igent mondott és kérte, tárjuk fel az Ünnepelt múltját, életének fontos eseményeit, a rá jellemző apróságokat, hogy mindaz beépíthető legyen a műsorba. Az emlékek felelevenítése azonban nekünk is sok vidám órát adott – testvéremmel, mert közben órákig szakadtunk a nevetéstől, hiszen ez a közös múltidézés önmagában is egy ajándék volt – nekünk.
S eljött a nap, amikor is „váratlanul” megjelent a Művész Úr. A korosabbak összesúgtak, „de hisz, ez az Éles István, aki a Torgyánt is…” És máris kezdte az erre az ünnepségre készített köszöntőjét az Ünnepeltről, az Ünnepeltnek – de mindenki dőlt a nevetéstől – Édesapánk nagy örömére…
Sok olyasmi is elhangzott, ami korábban kedvelt műsor volt számára, nem is beszélve a róla szóló részletekről. Jó szívvel ajánlom azoknak is, akik bensőséges családi partit terveznek, nem fognak csalódni. Pista tökéletes „ajándék”

P. Erika – /az Ünnepelt lánya/

Nővérem és én sokat gondolkodtunk azon, mivel lepjük meg, édesapánkat, 80. születésnapján. Testvérem azzal az ötlettel állt elő, hogy hívjuk meg Éles Pistát, a humoristát, aki annak idején iskolatársa volt.
Kétkedve fogadtam az ötletet, hiszen ő mégis csak egy idegen, egy családi rendezvényen. Mit fognak szólni a többiek? S mi lesz, ha Apunak sem tetszik, hogy egy idegen vesz részt a születésnapján? Nővérem azonban addig beszélt róla, míg adtam nekik egy esélyt!
Kaptunk néhány instrukciót, hogy legyen kapaszkodónk és remek esték kezdődtek. Visszagondoltunk a gyerekkorunkra, a felhőtlen nyaralásokra, a családi sztorikra. Lépésenként végigpörgött az életünk. Ez nagyon jó volt. Nagyokat kuncogtunk egymás e-mailjein, és a Művész Úr hozzáfűzésein.
S elérkezett a pillanat. Az arcokra volt írva: ki ez az eltévedt ember, aki egy zártkörű rendezvényre csak úgy besétál, és látszik rajta, hogy teljesen tudatosan ide jött? De a műsor megtette a hatását. Az ünnepelt egy fél perc alatt rájött, hogy /bizony/ róla szól a műsor, Ő a témája a mai esti kabarénak. A csodálkozást, mosoly, nevetés és felhőtlen jókedv váltotta fel. Én is elfelejtettem a műsor végére minden aggályomat.
Nagy öröm volt látni, hogy különleges ajándékunk telibe talált. Egy nem mindennapi, nagyon családias hangulatú előadást kaptunk.

K-né F. Szilvia – /az Ünnepelt lánya/

Ezúton köszönöm, hogy sikerült édesanyám számára felejthetetlen élményt nyújtani – még most is idézgeti az Ön szavait, sorait.
Köszönöm, hogy az általunk összeszedett információkat ilyen szépen versbe szedte, mely a nevetés könnyeit csalta a jelenlévők és – nem utolsó sorban – anyu szemébe.

V. László – /az Ünnepelt férje/

Engedje meg, hogy hálámat és köszönetemet fejezzem ki azért a magas színvonalú munkáért, amelyet Ön végzett annak érdekében, hogy feleségem születésnapi ünnepsége ilyen jól sikerülhessen.
Az előkészítés, az Ön részéről olyan alapos volt, hogy szinte lenyűgözött. Bár igaza volt, mert e nélkül nem lehetett volna ilyen tökéletes hatást elérni sem az ünnepeltnél, sem a résztvevőknél. Együttműködési készsége szintén nagyban hozzájárult ehhez a frenetikus sikerhez.
Műsorának első fele, mely kifejezetten az ünnepeltnek szóló, személyes dolgokkal teletűzdelt köszöntés volt, és a rokonságnak, megjelent ismerősöknek néhány szavas, humorosan beleszőtt megemlítése a jókívánságokba, igen feldobta a hangulatot. S hogy mindezt rímekbe faragva tette, hát le a kalappal. Úgy lekötötte az egész hallgatóságot, ahogy én azt más ünnepségeken még soha nem tapasztaltam.
Az önálló műsora is fergeteges sikert aratott mindannyiunk körében. Jó volt látni és hallgatni azt az összeállítást, melyben mind a régebbi előadókból, mind a napjainkhoz közelebbi közismert személyekből, kaptunk ízelítőt – magas színvonalon.
Összefoglalva: az ünnepség nagyon jól sikerült, isteni hangulat volt. A vendégek is, és mi is tele jó érzésekkel távoztunk az esemény színhelyéről. Még aznap, és másnap is, sorra jöttek a telefonhívások, e-mailek, melyekben csak elismerőleg nyilatkoztak mindenről, kiemelve Önt.

 G. Tamás – /az Ünnepelt öccse/

Szavakkal nehéz kifejeznem, hogy milyen sokat jelentett Testvéremnek, nekem és az egész Családnak az a születésnapi meglepetés, amelyet a Művész Úrral együtt végrehajtott konspiráció nyomán ez a műsor okozott.
Szerencsére találkozott az ajánlat és az én elképzelésem, hogy  bátyám 60. születésnapjára ne egy tárgyat, hanem az életutat humorral vegyítve felelevenítő produkciót csempésszek az Ünnepelt és Családunk asztalára.
Én összegyűjtöttem Bátyám életéből, minden meghatározó momentumot – a párválasztást, majd a három gyermek érkezését, katonaságot, gyermekkori sikereket, botlásokat, stb. Egyik levél a másik után, míg aztán összeállt a végleges verzió
Az ünneplés egy megbeszélt pillanatában a kapun belépett egy furcsa, öltönyös figura, kinek az arcát nem láthattuk, mert azt egy hatalmas torta takarta el, rajta egy 60-as számmal, jelezvén, hogy valami köze lehet a már folyó eseményhez. A “Jövevény” a család asztalához lépett, és máris kezdte az ez alkalomra írt, ízléses humorral tűzdelt köszöntőjét, s az udvart – egyre inkább – a család hangos nevetése töltötte be.
A környéken hetekig beszédtéma volt, hogy bátyám születésnapján Éles István volt a meglepetésvendég. Minden korosztályos születésnaposnak kívánom, hogy ilyen kellemes meglepetésben legyen része…

K. Krisztián – /az Ünnepelt fia/

Apu 60. születésnapja előtt előre kijelentette, hogy nem szeretne meglepetés partit, így valamilyen más „nagy durranást” kellett kitalálnunk. Régi nagy kedvencét – Éles Istvánt – szerveztük be meglepetésvendégként, hogy igazán emlékezetessé tegyük ezt a napot.
Leírást küldtünk apu életének főbb állomásairól, szokásairól, jellemző szófordulatairól, amiből István nagyszerű, személyre szabott műsort készített. A hatás leírhatatlan volt, a legdrágább ajándék sem szerezhetett volna nagyobb örömet, mint ez a teljesen rászabott fél órás paródia.
Mindenkinek ajánlom, aki valami igazán egyedivel szeretné meglepni szeretteit, amihez István lelkesedése, segítőkészsége, baráti hozzáállása remek segítséget nyújt!